• kiirapiipa

Pikaopas materiaaleistaMoikka! Täällä kirjoittelee Roosa Blom - Ekologiseen elämään keskittyvä blogi (vaikuttajamedia.fi).

Sohvi pyysi mua kirjoittamaan vieraskynäpostauksen.

Vaatteen materiaalilla on hyvin suuri merkitys. Se vaikuttaa hintaan, ominaisuuksiin ja vaatehuoltoon.

Luonnonmateriaalit ovat arvokkaampia kuin keinokuidusta tehdyt materiaalit. Villa, pellava ja silkki ovat arvokkaimpia. Puuvillan ekologisuus ja eettisyys on nykypäivänä kyseenalaista. Puuvillakasvi ei ole enään samanlainen, kuin esimerkiksi 70-luvulla. Luomupuuvilla on eettisesti parempi materiaali, mutta sille on kysyntää enemmän kuin keritään tuottamaan. Keinokuidut kuten esimerkiksi polyesteri on muovia ja valmistetaan öljystä. Kuten myös keinonahka. Viskoosi on myös keinokuitu, joka valmistetaan sulfiittiselluloosasta. Selluloosan raaka-aineena käytetään useimmiten koivua tai kuusta. Ekologisena pidetty bambu ei ole luonnonkuitu sillä se joudutaan käsittelemään mekaanisesti, jotta siitä saadaan valmistettua kangasta.

Yksi tärkein asia missä huomaan eniten, että materiaalilla on väliä on talvitakit.

Moni ostaa ihanan “villa”kangastakin, joka todellisuudessa ei lämmitä yhtään. Kuten aiemminkin mainitsin niin keinokuidut ovat muovia. Se, että vaate tuntuu käteen ihan pehmoiselta ei vastaa todellisuutta yhtään. On huomattava ero käyttää villatakkia kuin “villa”takkia. Silkki taas on ihanan kevyt eikä hiosta päällä. Silkkimekossa viihtyy hyvin siis kuumillakin kesäpäivillä. Mitä siis haluat vaatteeltasi? Hengittävyyttä, lämpöä vai jotain muuta? Valitse vaatteeseen oikea materiaali.

Pyykkiä pestessä täytyy vaatteet lajitella värien mukaan. Harva kuitenkaan lajittelee vaatteita materiaalien mukaan. Ei sinistä silkkipaitaa voi pestä tummien farkkujen kanssa. Tai vähintään se täytyisi laittaa pesupussiin. Toiset vaatteet täytyy pestä miedossa lämpötilassa, ilman huuhteluainetta. Toiset taas eivät puhdistu liian matalassa lämpötilassa. Puuvilla esimerkiksi ei puhdistu kunnolla kuin 60 asteessa, mutta vaate ei välttämättä kestä näin korkeaa lämpötilaa. Arat materiaalit kannattaa pestä käsin. Vaatetta ei myöskään tarvitse laittaa yhden käyttökerran jälkeen pesuun vaan pelkkä pakastaminen saa vaatteen tuntumaan taas raikkaalta.

Mitä tulee tahranpoistoon niin…. Tahranpoisto aineet eivät ole suositeltavia. Ne sisältävät syövyttäviä kemikaaleja. Vaatteen kangas heikentyy ja monesti tahranpoistoaine jättää ruman jäljen. Parhaimmat tahranpoistoaineet arkikäyttöön ovat oman kokemukseni mukaan sappisaippua (n. 3€ marketista), etikka ja sooda. Jos et vielä omista sappisaippuaa kannattaa sellainen ostaa. Sappisaippua on täysin luonnollinen eikä se syövytä kangasta. Se on hellävarainen ja tahrat joihin ei tiedä mitä ne ovat tai mitä niihin tekisi kannattaa käyttää sappisaippuaa. Etikka ja sooda käyvät myös moneen. Hiki lähtee parhaiten etikan avulla ja sitä voi käyttää myös huuhteluaineena. Vinkkejä erilaisten tahrojen poistoon löytyy kattava lista täältä. Vaatehuoltoon kuuluu pyykinpesun ja tahranpoiston lisäksi myös tuuletus, oikeanlainen säilytys sekä vaatteen säännöllinen korjaaminen esim ompelijalla.

5 views0 comments